Za začetek bi se rada na hitro predstavila in v nadaljevanju razložila, s čim se ukvarjam in zakaj. Moje ime je Janja, po izobrazbi sem mag. inž. prehrane in se ukvarjam s prehranskim svetovanjem. Moja pot raziskovanja prehrane se je začela že kar zgodaj. Zaradi ljubezni in empatije do živali sem že v osnovni šoli prenehala z uživanjem mesa, v naslednjih letih pa sem postopoma opuščala tudi ostala živila živalskega izvora. Tako se vegetarijansko in kasneje vegansko prehranjujem že dobrih 15 let. Da sem se za to odločila že pri tako mladih letih, je zaslužna moja že pokojna sestrična Eva Žontar. Mnogi jo poznajo pod imenom Evkaliptus, kjer je pisala odlične recepte, nasvete za zdravo prehranjevanje in življenjski slog, kasneje pa o svojih popotovanjih po Južni Ameriki. Vedno sem imela rada živali, nisem pa tega povezovala s tem, kar je na mojem krožniku. Ravno Eva mi je predstavila veganstvo – način življenja, kjer lahko ravno tako uživaš v hrani in pripravljaš okusne jedi, ki imajo hkrati tudi mnogo koristi za naše zdravje in, najbolj pomembno, ne podpirajo izkoriščanja in trpljenja živali.
Že od začetka sem v kuhinji rada eksperimentirala, veliko hrane sem si pripravljala sama. Takrat veganstvo še ni bilo tako razširjeno, v vaški trgovini se je mogoče dobilo sojine polpete, to pa je tudi vse. Zato sem se vedno bolj zanimala za dietetiko in prehrano tudi izven okvirjev kuhinje, zanimal me je vpliv prehrane na naše počutje in zdravje, pa tudi njen trajnostni vidik in posledice na okolje. Zato je bil po gimnaziji logičen naslednji korak vpis na dodiplomski študij Živilstva in prehrane na Biotehniški fakulteti in potem nadaljevanje na magistrski študij. Čeprav se je vse začelo zaradi ljubezni do živali, so me leta študija in samostojnega raziskovanja pripeljala do želje, da s pridobljenim znanjem tudi ostalim pomagam do boljšega počutja, energije, prebave in splošnega zdravja. Ljudem želim predstaviti, kako preprosta in okusna je polnovredna rastlinska prehrana, ki pa lahko pomeni tudi preventivo in zdravljenje pri različnih kroničnih obolenjih.
Želim predstavljati vir preverjenih informacij o rastlinski prehrani, pa če je to v smislu zdravja, športne zmogljivosti ali izgube telesne mase. Na področju prehrane (sploh med vegani) je žal polno raznih ekstremov, pa tudi popolnoma napačnih in lažnih podatkov, ki so posledica nepoznavanja osnov ali pa preprosto zavajanje. To ima lahko za posledico, da ljudje obupajo nad rastlinsko prehrano, ne zato, ker bi bila ta pomanjkljiva, ampak zaradi napačnega pristopa (prenizek energijski vnos, prenizek vnos beljakovin, pomanjkanje vitamina B12, previsok vnos maščobe in predelanih živil ...).
Zelo sem vesela, da se vedno več ljudi odloča za opuščanje živil živalskega izvora, začetki pa so zaradi vseh informacij včasih težki - zaradi pomanjkanja podpore in strašenja o tem, kakšna huda pomanjkanja jih čakajo, pa tudi zaradi neznanja o prehrani. Ravno tem ljudem želim pomagati in jim nuditi oporo, da bodo pri veganstvu tudi vztrajali, saj je bolj preprosto, kot se včasih predstavlja. Sama verjamem, da s tem, ko ubijamo in jemo živali, škodimo sebi na več nivojih, ne samo na fizičnem. Strah in trpljenje živih bitij vplivata na nas tudi psihološko, čeprav se mnogo ljudi tega ne zaveda. Smo čuteča bitja, zato si mnogi zatiskajo oči in so popolnoma odtujeni, ker je resničnost za stenami klavnic pretežka. Opažam, da se ljudje tega vedno bolj zavedajo, in še vedno sem optimistična, da tudi za živali, ki niso hišni ljubljenčki, prihajajo lepši časi. Samo vztrajati moramo s svojim zgledom in se truditi, da ne obsojamo ostalih, saj nas je bila večina včasih na istem mestu.
Besedilo: Janja Kogovšek
Revija Osvoboditev živali, letnik 21, št. 45, str. 71.