Spoštovane članice in člani, podpornice in podporniki!

Tudi v iztekajočem letu 2023 je bilo Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice aktivno na področju zaščite živali in delovanju v njihovo dobrobit.

Decembra je izšla druga številka revije Osvoboditev živali letos, upamo, da ste jo že našli na enem izmed razdelilnih mest, to je v večini slovenskih knjižnic, v ekoloških trgovinah po Sloveniji ali na sedežu društva na Ostrožnem pri Ponikvi 26, 3232 Ponikva.

Novembra smo sodelovali s stojnico na Slovenskem knjižnem sejmu, ki je potekal od 21. do 26. 11. 2023 v Ljubljani, kjer smo med drugim razdelili med ljudi približno 450 brezplačnih revij in okrog 280 knjižic Dejstva proti lovu.

Nekaj vtisov s sejma:ČLANICA 1:
Razdeljeno je bilo veliko revij in materiala za otroke. Vsi otroci pa so opazili mucki in zgleda, da so najljubše živali otrokom muce. 

Skoraj ganljivo je bilo, ko je deset-enajst leten deček z zanimanjem in veseljem sprejel ponudbo, da lahko vzame od vsake revije po eno in še kakšno slikico za otroke, se zahvalil in s starši odšel, čez par minut pa se je vrnil s pestjo kovancev za prostovoljne prispevke. 

Ustavil se je pri stojnici tudi študent, ki ga zanima zaščita – ohranitev planeta (matere Zemlje). Pravi, da je nezaslišano kar se s planetom počne. Je pa starejši lovec bil prepričan, da z odstrelom lahko delajo lovci red v naravi. Ni “slišal” da njih početje šele ustvarja nered. 

ČLANICA 2:
Odziv je bi pozitiven, ponudili smo revije, predstavili društvo, kogar je to zanimalo. Otroci so radi jemali sličice z živalmi. Nekdo je tudi izrazil mnenje, da je lov potreben, sicer se živali preveč razmnožujejo.

ČLANICA 3:
Opažanja na Knjižnem sejmu so bila, da k stojnici pristopajo večinoma otroci, ki z navdušenjem prebirajo sličice živali, ob katerih so bila napisana različna sporočila o pravicah živali. Starejši so zadržano pristopali in si jemali eno ali več revij. Ena od mamic je izpolnila obrazec za prejemanje novic.

ČLANICA 4:
Na Knjižnem sejmu sem bila na stojnici Društva za Osvoboditev živali in njihove pravice prisotna zadnji dan sejma, v nedeljo, 26. 11. 2023, od 11. do 18. ure. 

Obiskovalci so pokazali veliko zanimanja za različne izdaje revije Osvoboditev živali, zato jih je bilo veliko razdeljenih. Večina obiskovalcev je delovala bolj introvertirane narave, zato jih je bilo dokaj težko povabiti k članstvu v društvo ali jih spodbuditi k izpolnitvi obrazca za dohodnino. 

Med obiskovalci je bilo veliko otrok, ki so pokazali navdušenje in zanimanje za sličice živali z dodanimi mislimi. Razdelile smo skoraj vse. Navdušeni so bili tudi nad plišastimi igračkami živalic, ki so bile postavljene na mizi, ob revijah, za dekoracijo.