Za približno 12 kruhovih cmokov (za 6 oseb):
• 500 g starejšega belega ali črnega kruha (natrganega),
• 2 dcl sojinega navadnega jogurta,
• 1 žlica kokosove maščobe (kokosovo maščobo raztopimo, da jo lažje prelijemo čez kose kruha),
• 3 nasekljane šalotke,
• drobno narezan strok česna, peteršilj, drobnjak, majaron,
• ščep kurkume,
• 1 žlička koruznega škroba,
• voda po potrebi.
Vse sestavine med seboj dobro vmešamo. Če je masa pregosta, dodamo malo vode. Pustimo počivati dobro uro in nato oblikujemo cmoke (premer 3-4 cm), ki jih skuhamo v vrelem kropu. Kuhani so zelo hitro, približno v 5-7 minutah.
Za golaž potrebujemo (za cca 6 oseb):
• 500 g čebule,
• 200 g sojinih koščkov (suhih) ali pšeničnih koščkov,
• 50 g rdeče ali zelene leče,
• 2 žlici suhe paprike,
• 1 žlico paradižnikovega pireja ali žličko koncentrata,
• strok česna, sol, poper, mleto kumino, majaron, lovor,
• 6 žlic olivnega olja,
• 1,5 litra vode, lahko tudi več, odvisno od želene gostote.
Čebulo sesekljamo na drobno in jo prepražimo na olju, rahlo osolimo, dodamo pol decilitra vode, pokrijemo in dušimo na blagem ognju dobre pol ure, da se čebula popolnoma razpusti. Nato dodamo rdečo papriko, česen, majaron, lovor, mleto kumino, poper, paradižnik, rdečo lečo in sojine koščke. Zalijemo z dobrim litrom in pol vode. Kuhamo še približno eno uro, da se golaž nagosti z lečo in čebulo. Če vam je golaž pregost, dodajte še malo vode.
Recept za Domačo Fridino kuhinjo prispevala Fridina kuharica: Jasmina Hrastovec
Revija Osvoboditev živali, letnik 13, št. 31, str. 56.