Miroljubna velika noč je praznik resnice. Resnica pa je, da ljudje ravno za veliko noč pojedo veliko mesa, ki predstavlja trpljenje in smrt živali. Na ta praznik naj bi ljudje spoznali, da je Jezus prišel, da bi svet odrešil trpljenja in ne da ga povzročamo živalim.
HOKKAIDO JUHA
Sestavine:
1,5 kg hokkaido buč
- 2 srednje veliki čebuli
- 1 liter vode
- 0,5 - 1 liter ovsenega mleka (oz. nadomestiti z vodo)
- sončnično olje,
- jušna začimba, sol, poper in muškatni orešček
Čas priprave: približno 45 min.
Priprava:
Hokkaido bučo operemo, izrežemo morebitne nečistoče (ne lupimo). Z žlico odstranimo semena. Hokkaido bučo narežemo na večje kocke.
Sesekljamo čebulo in jo popražimo na sončničnem olju, dodamo kocke hokkaido buče in skupaj dušimo. Dodamo vodo, da je vse dobro pokrito. Kuhamo, dokler kocke ne razpadejo.
S paličnim mešalnikom piriramo. Odvisno od gostote juhe dodamo ovseno mleko. Solimo, popramo ter dodamo jušno začimbo in muškatni orešček.
Hokkaido juha je odlična tudi kot jed s curryjem: umešamo 1-2 žlici curryja. Izboljšamo s penasto stepenim kokosovim mlekom.
POLNJENA PAPRIKA
Sestavine:
- 8 paprik
- 400 g mleti žitni gurme - Vege&Dobro
- 150 g malo popraženih mletih sončnic
- 100g riža (kuhamo z jušno začimbo ali soljo)
- 1 čebula, 2 stroka česna
- 5 žlic olja, 2–3 žlice moke
- 1/2 l paradižnikove mezge
- začimbe: bazilika, peteršilj, luštrek, poper, malo že narejene začimbe ( veganka)
- sol po želji.
Priprava:
V ponvi rahlo segrejemo olje in dodamo na drobno sesekljano čebulo in česen. Pražimo toliko, da postekleni. Dodamo žitni gurme, popražene sončnice in že kuhan riž, začimbe in po želji sol. Premešamo in pokrito na rahlem ognju dušimo nadev.
Paprike z žličko do vrha napolnimo z mešanico nadeva in jih v večji lonec zložimo eno zraven druge, obrnjeno navzgor. V drugi posodi naredimo prežganje iz moke in malo olja, zalijemo z vodo in dodamo paradižnikov pire. Po okusu solimo in ves čas do vretja mešamo. Ko zavre, prelijemo omako v lonec s polnjenimi paprikami. Tekočine naj bo do vrha paprik. Dodamo vejico luštreka in na rahlem ognju kuhamo približno 45 minut.
VEGANSKA SARMA
Sestavine:
- ena glava kislega zelja
- vsebina nadeva: 350g žitni gurme-Vege&Dobro (mleti)
- 150g mletih malo popraženih sončničnih semen
- 100g riža (kuhamo z jušno začimbo ali soljo)
- ena čebula, 6 strokov česna,
- mala žlica bazilike, mala žlica majarona mala žlica muškatni oreh mala žlica mletega koleandra
- malo popra po želji in sol po želji
Priprava:
Žitni gurme fino zmeljemo, dodamo mleta sončnična semena, kuhan riž, prepraženo čebulo, česen in ostale začimbe. Vse dobro premešamo in damo eno veliko žlico v list zelja ter zavijemo in spnemo z zobotrebcem.
Polnjene liste zelja zložimo v lonec, dodamo malo narezanega zelja in zalijemo z vodo toliko, da je masa pokrita z vodo in kuhamo eno uro. Naredimo podmet : dve žlice moke, štiri žlice paradižnikove mezge, malo vode (cca 1 deci) Podmet dolijemo k ostalemu in še kuhamo 10 min.
SOLATA Z LEČO
Sestavine:
- 250 g male rjave leče
- 150 g čebule
- 80 g pora
- 150 g korenja
- 250 g paradižnika
- 1-2 lovorova lista, 4 klinčki
- 4 žlice olivnega olja
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- 1 žlica gorčice, ščep sladkorja
- 6 žlic kisa, sol in sveže mlet poper
Čas priprave:
Lečo namočimo čez noč. Čas kuhanja: približno 50 minut
Priprava:
Lečo operemo in jo čez noč namočimo, odlijemo in kuhamo z lovorovim listom, klinčki in žlico kisa v ¾ litra sveže slane vode približno 35 minut.
Za preliv dobro umešamo kis z gorčico, ščepom sladkorja, oljem, soljo in poprom. Korenje olupimo, narežemo na male kocke in 5 minut blanširamo. Por očistimo, narežemo na tanke rezine in blanširamo 3 minute. Čebulo olupimo in sesekljamo. Paradižnik narežemo na majhne kocke.
Zelenjavo dobro premešamo z lečo, prelivom in peteršiljem.
Dober tek vam želi
ekipa Društva za osvoboditev živali in njihove pravice!