BANANIN KOKOSOV NAPITEK.

Sestavine: 
1 zrela banana na osebo, 
1,5 dcl ohlajenega kokosovega napitka na osebo, 
sladilo po želji, 
sok sveže bio limone in sladkor za okrasitev (po želji). 

Priprava: 
Banane narežemo na koleščke in jih damo v sokovnik ali blender. Dodamo kokosov napitek. Alternativno lahko uporabimo tudi kateri drugi rastlinski napitek (npr. ovseni, rižev …). Banane so že same po sebi sladke, a bolj sladkosnedi lahko dodajo še malce sladila. Kdor želi napitku pričarati bolj praznični videz, lahko robove kozarcev namaže z limoninim sokom, in sicer približno 1 cm širine, ter jih potopi v kristalni sladkor. Sladkor se bo oprijel robov kozarcev in ustvaril videz lesketajočih se snežnih kristalčkov. V sokovniku ali blenderju zmiksamo banane in napitek, ga nalijemo v okrašene kozarce in nazdravimo.

 

BOBOVA JUHA

Sestavine za 3 osebe:
180 g kozarček namaza iz boba Vege & dobro
4 dcl vode
7 strokov česna (lahko ga zamenjate s čebulo), malo rožmarina, timijana, peteršilja in
soli
dobra pest pirinih jušnih rezancev

Priprava:
Fino nasekljamo česen in ga podušimo v posodi z malo olja in vode. Ko dobro zadiši, dodamo 4 dcl vode, kozarček bobovega namaza Vege & dobro, fino nasekljan ali stiskan rožmarin, timijan in peteršilj ter sol po želji. Ko vse skupaj zavre, dodamo še pirine jušne rezance in kuhamo še 3 minute.

 

ESIHFLAJŠ.

Sestavine za 4 osebe: 
400 g Žitnega gurmeja
200 g fino nasekljane čebule, 
dve veliki žlici dobrega naravnega kisa, 
velika žlica bučnega olja, 
1,5 dcl vode, 
malo popra in sol po želji.

Priprava:
Žitni gurme narežemo na kockice in čebulo zelo fino nasekljamo. Dodamo še vse ostale sestavine ter dobro premešamo, počakamo kakšno uro, da se sestavine povežejo, in serviramo.

 

VEGANSKA SARMA. 

Sestavine: 
glava kislega zelja, 
350 g Žitnega gurmeja Vege & dobro (mleti), 
150 g mletih, malo popraženih sončničnih semen, 
100 g riža (kuhamo z jušno začimbo ali soljo), 
ena čebula, 6 strokov česna, 
mala žlica bazilike, 
mala žlica majarona, 
mala žlica muškatnega oreha, 
mala žlica mletega koriandra, 
malo popra po želji, 
sol po želji.

Priprava:
Žitni gurme fino zmeljemo, dodamo mleta sončnična semena, kuhan riž, prepraženo čebulo, česen in ostale začimbe. Vse dobro premešamo in nadevamo po eno veliko žlico v list zelja ter zavijemo in spnemo z zobotrebcem. Polnjene liste zelja zložimo v lonec, dodamo malo narezanega zelja in zalijemo z vodo, toliko, da je masa pokrita. Kuhamo eno uro. Naredimo podmet: dve žlici moke, štiri žlice paradižnikove mezge, malo vode (pribl. 1 dcl). Podmet dolijemo k ostalemu in kuhamo še 10 min.

Pa dober tek!

Revija Osvoboditev živali, letnik 17, št. 40, str. 64.