PRESNE KROGLJICE. 

Sestavine: 
200 g suhih, izkoščičenih, nežveplanih datljev (ali suhih fig), 
100 g oreškov (npr. mandlji, lešniki, orehi, indijski oreški …), 
30 do 50 g kakava v prahu (po okusu, lahko ga tudi izpustimo), 
poljubni rastlinski napitek ali sveže iztisnjen sok bio pomaranče, 
po potrebi cejlonski cimet, kokosova moka, kakav v prahu, mleti oreški ali veganske čokoladne mrvice za povaljanje.

Priprava: 
Datlje (ali fige) in oreške zmeljemo, dodamo kakav in premešamo. Po žlicah dodajamo toliko rastlinskega napitka ali pomarančnega soka, da maso lahko dobro premešamo. Biti mora gosta. Oblikujemo kroglice poljubne velikosti in jih povaljamo v  kateri od zgoraj naštetih sestavin za povaljanje. Lahko pa jih v vsaki od sestavin povaljamo nekaj ter tako ustvarimo večjo pestrost. Kroglice hranimo v zaprti posodi v hladilniku, do 4 dni.



PRAZNIČNI ZAČIMBNI PIŠKOTI. 

Sestavine: 
200 g ajdove moke, 
100 g sesekljanih ali mletih oreškov (npr. orehov, lešnikov, mandljev), 
50 g rozin, 
50 g kakava v prahu, 
2 čajni žlički mešanice začimb za medenjake, 
2 čajni žlički vinskega kamna (ali pecilnega praška), 
1 zrela banana, 
100 g kokosovega sladkorja (ali drugega naravnega sladila), 
3 jušne žlice stopljenega kokosovega olja, 
rižev napitek po potrebi (2 do 3 dcl) temna veganska čokolada po želji. 

Priprava: 
Rozine vsaj za 30 minut namočimo v riževem napitku. Ajdovo moko stresemo v skledo, ji dodamo vinski kamen in premešamo. Dodamo sesekljane ali mlete oreške, kakav, mešanico začimb in sladkor. Premešamo. Z vilicami pretlačimo banano in jo dodamo sestavinam. Dodamo še rozine, vključno s tekočino, v kateri so se namakale, ter stopljeno kokosovo olje. Počasi prilivamo rižev napitek in mešamo. Nastala masa ne sme biti niti pregosta niti preredka. Na pekač položimo papir za peko in ga rahlo namastimo s kokosovim oljem. Nanj z žličko nanašamo maso in oblikujemo piškote okrogle oblike. Pekač s piškoti položimo v pečico, ogreto na 180 °C, pečemo do 30 minut. Po želji lahko pečene in ohlajene piškote okrasimo s čokoladno glazuro, ki jo pripravimo iz temne čokolade in kokosovega olja (ali rastlinske margarine) na vodni kopeli.

 

PRAZNIČNE KOCKE. 

Sestavine: 
200 g suhih, izkoščičenih, nežveplanih datljev, 
200 g suhih, izkoščičenih, nežveplanih sliv, 
100 g orehov, 
50 g mandljev, 
2 jušni žlici kakava v prahu, 
1 čajna žlička cejlonskega cimeta, 
rižev napitek po potrebi, 
100 g temne veganske čokolade za glazuro, 
jušna žlica kokosovega olja za glazuro. 

Priprava: 
50 g orehov sesekljamo, 50 g pa zmeljemo. Zmeljemo tudi mandlje, datlje in slive. Dodamo kakav in cimet. Vse skupaj dobro premešamo. Če je masa pregosta in je ni mogoče mešati, po žlicah dodajamo rižev napitek, toliko da lahko premešamo. Masa mora biti gosta. Nato jo stresemo v manjšo, nizko stekleno posodo oziroma pekač pravokotne ali kvadratne oblike. Enakomerno jo porazdelimo in poravnamo. Prelijemo jo z malce ohlajeno glazuro iz čokolade in kokosovega olja, ki smo jo pripravili na vodni kopeli. Posodo pokrijemo s pokrovom ali folijo za živila ter čez noč shranimo v hladilniku. Naslednji dan posodo z maso vzamemo iz hladilnika in jo pustimo na sobni temperaturi 30 minut, nato pa razrežemo na kocke. Če bi rezali premrzlo, bi glazura preveč razpokala. Kocke nato pospravimo nazaj v hladilnik, kjer jih hranimo do 4 dni. 

Pa dober tek!

Revija Osvoboditev živali, letnik 17, št. 40, str. 63.