Izjava za medije, 21. 10. 2020 

ZAVOD ZA GOZDOVE IN AGENCIJA ZA OKOLJE SE NORČUJETA IZ ZAKONODAJE

7. oktobra je Agencija za okolje (ARSO) izdala posamično dovoljenje za odstrel. V njem je zapisala, da v bližini naselja Gornje Ložine na Kočevskem od avgusta videvajo medvedko z mladičema.

Medvedi ne sodijo med lovno divjad in po slovenski in evropski zakonodaji je dovoljeno ubiti le posameznike, ki ogrožajo ljudi, domače živali ali premoženje in ko drugi ukrepi ne zaležejo. ARSO ni navedla, ali so medvedjo družino poskušali prestrašiti in pregnati dlje od naselja z neubojnimi sredstvi in zvočnim plašenjem.

Na predlog Zavoda za gozdove (ZGS) je odločila, da so ljudje v nevarnosti, toda ne zaradi medvedke, temveč zaradi enega od mladičev, ki ga je zato treba ubiti. Tudi laikom je jasno, da ni mladič bolj nevaren od medvedke. Še bolj nenavadno pa je, da je ARSO zapisala, da je vseeno, katerega mladiča ustrelijo. To je v popolnem nasprotju z zakonodajo, ki zahteva, da se ugotovi, konkretno kateri medved ogroža ljudi in samo njega je dovoljeno ustreliti.

Če je vseeno, katerega mladiča pustijo živeti, potem očitno noben od njiju ni nevaren.

Z restriktivnim pristopom, ko se dovoli ubiti le problematične medvede, se zagotovi, da v populaciji prevladajo posamezniki, ki se izogibajo človeka in naselij in s tem se zmanjša možnost konfliktov v prihodnosti.

ZGS in ARSO pa se požvižgata tako na zakonitost kot strokovnost svojih odločitev. ARSO je tudi izigrala določbe Zakona o upravnem postopku (ZUP), ki zagotavlja možnost pritožbe na odločitev državnih organov.

ARSO je izdala ustno dovoljenje za usmrtitev mladiča in naložila takojšnjo izvršitev. ZUP tak hiter postopek dovoljuje v izjemnih primerih, ko bi odlašanje ogrožalo človeška življenja. ARSO ni pojasnila, kako je mladič, ki se z družino že od avgusta zadržuje na tem območju, točno 30. septembra postal tako nevaren, da ga je bilo potrebno v enem tednu ubiti.

Društva, ki se zavzemamo za pravice živali, že več let opozarjamo, da je sobivanje z medvedi podvrženo nestrokovnim in nezakonitim posegom, ki so posledica lobiranja različnih interesnih skupin in nestrokovnih odločitev ZGS in ARSO.

Prvi način je zlorabljanje zakonitega odstrela, ko se nekatere medvede razglasi za problematične brez strokovne podlage in se jih ne poskuša pregnati dlje od naselij z neubojnimi sredstvi ali zaščititi domačih živali s predpisanimi električnimi ograjami.

Drugi način pa je lov, ki ga vsako leto nezakonito odreja Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) na predlog ARSO in ZGS, ne glede na to, da sodišča vedno presodijo, da s tem kršijo zakonodajo. Nov predlog za usmrtitev 220 medvedov ARSO že pripravlja.

Upravno sodišče RS je vsako leto lov označilo za nezakonit (odločbe 1522/2015, 102/2018-17, 168/2017-18 in 2541/2018). Da bi se izognili presojanju na upravnemu sodišču, so lobiji lansko leto dosegli, da je Državni zbor tak lov dovolil z interventnim zakonom, vendar je Ustavno sodišče zakon razveljavilo in okrcalo predlagatelje, da spodkopavajo načelo pravne države.

Toda MOP, ARSO in ZGS povsem ignorirajo evropsko in slovensko zakonodajo ter strokovne ugotovitve. Letos poleti je MOP dovolil ubiti do 115 medvedov, vendar je sodišče odločbo zadržalo. Kmalu zatem je ARSO začela postopek izdaje novega dovoljenja za 220 medvedov, ki bi jih lahko ubili v obdobju do septembra 2021. Izgovor je vedno, da se njim zdi število medvedov previsoko, čeprav jih niso prešteli že od leta 2015 in čeprav bi na številčnost vplivalo že zmanjšanje krmljenja, saj tudi ZGS priznava, da koruza s krmišč predstavlja do 33 odstotkov prehrane medvedov.

Tudi tisti, ki jih ne zanima področje pravic živali, bi se morali zamisliti nad lahkotnostjo, s katero državni organi kršijo načelo vladavine prava. Financiramo jih davkoplačevalci, hkrati pa zaradi njihovih odločitev Slovenija tvega tožbo Evropske komisije zaradi nespoštovanja evropskega pravnega reda, kot se je to pred leti zgodilo Finski. V tem primeru bomo stroške ponovno nosili davkoplačevalci.

Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice je v teh dneh Ministrtvu za okolje in prostor, Agenciji RS za okolje, posredovalo pritožbo na izdano dovoljenje ARSO.

Dodatne informacije na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.