(za 6 oseb) 
Čas priprave: 40 minut. 

Sestavine: 
1 žlička deviškega oljčnega olja,  
1 srednja čebula (nasekljana),  
3 stroki česna (drobno nasekljani),  
1 rdeča paprika (nasekljana),  
1 srednje velik sladek krompir (olupljen in narezan na koščke),  
1 pločevinka paradižnika, narezanega na koščke,  
1/3 skodelice arašidovega masla,  
1 l zelenjavne jušne osnove,  
400 g čičerike (v pločevinki), 
praženi arašidi,  
Po želji za vse ljubitelje pekočega okusa: 
Jalapeno,  
čili v prahu, 
kajenski poper. 

Recept:
V velikem loncu na oljčnem olju popražimo čebulo in česen, dokler ne postekleni. Potem dodamo narezano papriko, sladek krompir, po želji jalapeno, na kocke narezan paradižnik (vključno s sokom) in pražimo na srednje visoki vročini nadaljnjih 5 minut. Po želji dodamo sol in poper.

V srednje veliki skledi razžvrkljamo arašidovo maslo in 1 skodelico zelenjavne juhe, dokler ni več grudic. Potem mešanico dodamo zelenjavni jušni osnovi in nato vse skupaj zlijemo k zelenjavi, ki se praži na ognju. Dodamo čili in kajenski poper po želji. Lonec pokrijemo in kuhamo na srednje visoki vročini 10-20 minut, dokler se sladek krompir ne zmehča. Odkrijemo in dodamo čičeriko, kuhamo par minut. Naložimo po krožnikih in okrasimo s praženimi arašidi.


Besedilo: Nika Arsovski
Revija Osvoboditev živali, letnik 15, št. 35, str. 44.