(za 6 oseb)
Čas priprave: 40 minut.
Sestavine:
1 žlička deviškega oljčnega olja,
1 srednja čebula (nasekljana),
3 stroki česna (drobno nasekljani),
1 rdeča paprika (nasekljana),
1 srednje velik sladek krompir (olupljen in narezan na koščke),
1 pločevinka paradižnika, narezanega na koščke,
1/3 skodelice arašidovega masla,
1 l zelenjavne jušne osnove,
400 g čičerike (v pločevinki),
praženi arašidi,
Po želji za vse ljubitelje pekočega okusa:
Jalapeno,
čili v prahu,
kajenski poper.
Recept:
V velikem loncu na oljčnem olju popražimo čebulo in česen, dokler ne postekleni. Potem dodamo narezano papriko, sladek krompir, po želji jalapeno, na kocke narezan paradižnik (vključno s sokom) in pražimo na srednje visoki vročini nadaljnjih 5 minut. Po želji dodamo sol in poper.
V srednje veliki skledi razžvrkljamo arašidovo maslo in 1 skodelico zelenjavne juhe, dokler ni več grudic. Potem mešanico dodamo zelenjavni jušni osnovi in nato vse skupaj zlijemo k zelenjavi, ki se praži na ognju. Dodamo čili in kajenski poper po želji. Lonec pokrijemo in kuhamo na srednje visoki vročini 10-20 minut, dokler se sladek krompir ne zmehča. Odkrijemo in dodamo čičeriko, kuhamo par minut. Naložimo po krožnikih in okrasimo s praženimi arašidi.
Besedilo: Nika Arsovski
Revija Osvoboditev živali, letnik 15, št. 35, str. 44.
Afriška arašidova juhica za dušo
