JABOLČNI ZAVITEK Z OREHI.  

Sestavine: 
500 g polnozrnatega vlečenega testa, 
1 kg olupljenih in naribanih jabolk, 
2–3 pesti na drobno narezanih orehov (lahko tudi brez), 
cimet, 
rozine, 
polnovredni pirin zdrob ali drobtine, 
malo vode. 

Priprava:
List vlečenega testa namažemo z malo vode. Nato nanj potresemo naribana jabolka (prazne pustimo le robove), rozine, orehe, cimet in malo pirinega zdroba ali pirinih drobtin. Nato prepognemo vlečeno testo z leve in desne strani, namažemo z malo vode in začnemo zvijati od spodaj. Vsakič, ko zvijemo testo, ga namažemo z malo vode in to ponavljamo, dokler ga ne zvijemo do konca.

Napolnjeno testo položimo v pekač, obložen s papirjem za peko. Postopek ponovimo še s preostalimi listi vlečenega testa.
Pečico segrejemo na 180 °C. Zavitke še malo namažemo z oljem ali le z vodo in pečemo 30 minut. Pečen zavitek rahlo ohladimo in postrežemo.

Če želimo, da je zavitek bolj gurmanski, lahko uporabimo hladno stiskano olje, ki ga namažemo na vsak list vlečenega testa, preden ga začnemo polniti, in še dodatno premažemo po vsakem zavitku pred pečenjem.

Zavitku lahko dodamo še nekaj polnovrednega sladkorja, če želimo, da je bolj sladek, ni pa nujno.


AJDOVA KAŠA Z GOBAMI. 

Sestavine: 
1 skodelica suhe ajdove kaše (1 skodelica je 2 dcl)
150 g jurčkov ali kakšnih drugih gob
4 žlice čebule v prahu
2 žlici domačega veganskega jogurta
nekaj listkov svežega, sesekljanega peteršilja
3 žlice olja (lahko tudi brez)
sol, poper, šetraj, majaron, timijan

Priprava:
Ajdovo kašo skuhamo v štirih skodelicah vode (10–15 minut). 
Medtem sesekljamo jurčke in jih na hitro pokuhamo v pol litra vode. Vodo prihranimo.
Na olju pol minute pražimo jurčke, nato zalijemo z 1 dcl prihranjene vode, dodamo kašo, čebulo in druge začimbe.
Kuhamo približno 5 minut in vmes občasno premešamo.
Prelijemo z domačim veganskim jogurtom, potresemo s sesekljanim peteršiljem in postrežemo.


Besedilo: Jelena Dimitrijevič (dodatek k prispevku Vpliv prehranjevanja na klimatske spremembe)
Revija Osvoboditev živali, letnik 20, št. 44, str. 12.