ZA 9 MOŽICLJEV.
Sestavine:
55 g veganske margarine za peko,
100 g kokosovega sladkorja,
100 g agavinega sirupa,
1 jušna žlica mletega lanenega semena + 3 jušne žlice vroče vode,
pol čajne žličke veganskega ekstrakta vanilije,
250 g moke,
1 čajna žlička vinskega kamna,
4 do 5 čajnih žličk začimbne mešanice za medenjake,
1/4 žličke soli.
Glazura za okrasitev:
150 G belega sladkorja v prahu ali po potrebi več,
kapljica veganskega ekstrakta vanilije,
1 jušna žlica sojinega mleka.
Priprava:
Margarino in sladkor v posodi dobro premešajte z električnim mešalnikom. Posebej v mali posodici zmešajte žlico mletega lanenega semena s tremi žlicami vroče vode in pustite stati do 5 minut. Maso iz lanenega semena, agavin sirup in ekstrakt vanilije dodajte mešanici margarine in sladkorja ter premešajte.
V drugo posodo presejte moko, dodajte ji vinski kamen, premešajte, dodajte sol in začimbe ter ponovno premešajte. Suhe sestavine dodajte mokrim ter dobro premešajte, da nastane gosta masa. Delovno površino in roke izdatno pomokajte in maso zamesite v kepo. Na papirju za peko razvaljajte testo. Naj bo tanko, debeline približno od 3 do 4 milimetre.
Z modelčkom za piškote izrežite možiclje in jih postavljate na pekač, obložen s papirjem za peko. Ostanke testa vsakič ponovno zamesite v kepo, razvaljajte, izrežite možiclje, vse dokler ne porabite vsega testa. Medenjake pecite v predhodno segreti pečici na 180 stopinj Celzija, 10 do 12 minut.
Ko so pečeni, jih vzemite iz pečice in počakajte, da se popolnoma ohladijo. Nato jih okrasite. Glazuro za okrasitev pripravite iz mletega sladkorja, kančka ekstrakta vanilije in žlice sojinega mleka. Naštete sestavine zmešajte skupaj v zelo gosto maso. Če je preredka, dodajte mleti sladkor po potrebi. Medenjake okrasite po svojih željah.
Hranite jih v neprodušni posodi, pri sobni temperaturo, do 4 dni.
Revija Osvoboditev živali, letnik 21, št. 46, str. 64.
Veganski medenjaki - možiclji
