OKUS BOBOVEGA ZRNJA, KI PRESENETI IN OSVOJI.
Sveže bobovo zrnje se skuha hitro, deset do petnajst minut po vrenju. Pri pripravi jedi se zgledujemo po jedeh iz graha in fižola. Mlado zrnje in stročje porabimo takoj ali pa ju zamrznemo ali toplotno obdelana vložimo v slanico. Bogata sta z vitaminoma A in C, v suhem zrnju pa je veliko vitaminov iz B skupine ter minerali: fosfor, kalcij, natrij in železo. Glavni cilj pridelave boba v svetu je za suho zrnje, ki je bogato z beljakovinami (25 do 35 %) in ogljikovimi hidrati (40 do 60 %). Podobno kot druge stročnice zrnje boba skoraj ne vsebuje maščob (1 do 3 %).
Napenjanje in smrdeče vetrove pri prebavi omilimo s pravilnim postopkom priprave suhega zrnja in začimbami. Najprej zrnje operemo, prelijemo z vodo in prevremo za tri minute, potem vodo odlijemo in ga v sveži vodi namakamo čez noč. Naslednji dan vodo ponovno odlijemo in zrnje kuhamo do mehkega, 60 do 90 minut. Lažje prebavljivo je zrnje sort s tanjšo semensko ovojnico ali lupino, kot je sorta ‘Aguadulce’. Debelo lupino lahko po blanširanju ali kuhanju odstranimo. S praženjem kuhanega zrnja boba postane debela lupina krhka, notranjost zrna pa dobi odličen okus. Praženo in začinjeno zrnje je v Sredozemlju in na Bližnjem vzhodu znan ulični prigrizek. Zdrobljeno bobovo zrnje (bobova kaša) in zrnje, zmleto v moko, sta gostili za juhe in dodatka žitnim mokam za kruh ter mlinsko-pekovske izdelke.
Bob lahko pripravimo v jedeh, kot jih poznamo pri drugih stročnicah, od katerih nam je fižol najbližji. Hladno kuhano bobovo zrnje je odlična solata s čebulo in bučnim oljem, kuhano in toplo je priloga drugim jedem ali pa kar samostojna jed v juhah, mineštrah in rižotah skupaj z zrnjem žit (pšenico, piro, ržjo, ječmenom, ovsom, koruzo, prosom), pa tudi z ajdo, sončničnimi in bučnimi jedrci, krompirjem ter različno zelenjavo. K bobu se lepo podajo tudi hren, rukola, kislo zelje in repa.
Podobno kot fižol tudi bob odvaja vodo iz organizma, kar je pomembno pri obolenjih ledvic in mehurja, še posebej pri vnetjih zaradi kamnov in za blaženje bolečin. Ljudsko zdravilstvo priporoča čaj iz bobovih cvetov ali zdravih bobovih luščin za izločanje peska iz ledvic. Luščine kuhamo dvajset minut, čaj precedimo in pijemo dva- do trikrat dnevno.
KAKO PRIPRAVIMO BOBOV NAMAZ S HRENOM?
Za bobov namaz potrebujemo približno kilogram suhega boba, ki ga namočimo, skuhamo in odcedimo. Zrnje fino ročno pretlačimo ali pa uporabimo električni mešalnik.
Olupimo in na drobno naribamo hrenovo korenino, drobno sesekljamo česen ali čebulo, peteršilj, zeleno, drobnjak ali por in sestavine dodamo pretlačenemu bobu. Začinimo s ščepcema
soli in sladke rdeče paprike, žlico ali dvema blagega jabolčnega kisa. Bobov namaz zaužijemo na polnozrnatem pirinem kruhu, prepečencu, lahko pa razpolovimo kuhan krompir, ki ga obložimo z namazom.
Na kmetiji Vege & Dobro na Ostrožnem pri Ponikvi bob pridelujejo in predelujejo v namaz po njihovi recepturi že več kot dvajset let. Takšne in podobne kmetije, kjer se skrbniki trudijo ohranjati stare sorte in čuvajo tudi življenje v tleh, so lahko nekoč ali pa že kmalu zelo dragocene.
Kljub današnjemu obrobnemu pomenu boba se med ljudmi pri nas v prenesenem pomenu uporabljata reka: »Recimo bobu bob« in »Bob ob steno«. Da je bob res nasiten, je razvidno iz dveh drugih rekov preteklega časa: »Močnik do praga, bob čez prag« ter »Boba se najej in gora se te bo bala«
Besedilo: doc. dr. Darja Kocjan Ačko,
Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta,
Oddelek za agronomijo
Revija Osvoboditev živali, letnik 21, št. 46, str. 40-41.
Naslovna fotografija: Založba Planet
Kako pripravimo bobov namaz s hrenom?
