Čas priprave: 30 minut.
Sestavine:
200 g mehkih dateljnov,
200 g mehkih suhih marelic,
150 g orehov,
150 g mandljev,
60 g temnega kakava,
ščep soli.
Sestavine za čokoladni "ganaš":
60 ml kokosovega mleka,
150 g temne čokolade,
1 kavina skodelica kokosovega sladkorja,
1 zvrhana žlica kokosovega olja.
Recept:
Marelice in datlje namočimo v vodi za približno 20 minut, potem jih do suhega obrišemo.
Dve žlici orehov prihranimo za pozneje, ostale pa skupaj z mandlji stresemo v sekljalnik, dodamo še kakav in ščepec soli. Mešalnik še enkrat poženemo, da se med seboj dobro premešajo. Nato v sekljalnik damo marelice in datlje. Po žlicah jih zmešamo v maso z oreščki. Masa naj bo sočna, tako da se zlepi, ko jo stisnemo v dlan. Stresemo jo v pekač, ki smo ga prej obložili s peki papirjem. Pekač naj bo velik približno 15 x 21 cm. Z rokama narahlo pritisnemo maso na pekač, da se enakomerno razporedi in zbije skupaj. Po masi posujemo nekaj sesekljanih orehov in jih narahlo pritisnemo v maso.
Čokolado nalomimo in nasekljamo na koščke. Kokosovo mleko zavremo, odstavimo in vanj dodamo sesekljano čokolado. Pustimo kakšne 3 minute, da se čokolada v kokosovem mleku zmehča, nato jo z metlico dobro zmešamo, da dobimo gladko čokolado. Vmešamo še kokosovo maslo in na koncu še kokosov sladkor. Mešamo, dokler se sladkor v čokoladi ne stopi. Nato jo položimo v hladilnik, da se zgosti, potem pa jo narahlo stepemo oz. zrahljamo. Čokoladni "ganaš" razporedimo po masi, ki počiva v pekaču. Po vrhu potresemo nekaj oreščkov in jo za par minut damo v zmrzovalnik, da se strdi.
Veganski browniji s čokoladnim ganašem
Avtorica: Nika Arsovski
Revija Osvoboditev živali, letnik 15, št. 35, str. 46.