BOBOVA SOLATA

Suhi bob namakamo vsaj 15 ur.
Vodo, v kateri se je namakal bob, odcedimo, prilijemo svežo vodo in kuhamo nekaj minut, nato vodo znova odcedimo in prilijemo svežo vodo, ki jo potem solimo in dodamo začimbe - šetraj in lovor. Nato kkuhamo še približno 45 minut.

Mladega boba ne namakamo. Prvo vodo, ko zavre, prav tako odcedimo. Nato kuhamo v slani vodi in z omenjenimi začimbami še približno 20 minut.

Kuhana zrna boba nato uporabimo topla ali hladna in na različne načine. Na primer, lahko naredimo solato z Vege & Dobro namazi iz boba in česna s peteršiljem.

Priprava:

Vzamemo 200 g kuhanega boba, v poletnem in jesenskem času lahko dodamo še svež paradižnik, papriko, kumare, bučke, v zimskem in spomladanskem času pa kislo zelje, kislo repo, liste kodrastega ohrovta, radiča ali regrata.

Po želji lahko dosolimo, dodamo eno ali dve žlici (odvisno od tega, koliko je dodane zelenjave) že pripravljenega Vege & Dobro namaza iz boba ter eno ali dve žlički Vege & Dobro namaza česen s peteršiljem. Lahko dodamo tudi svež, drobno nasekljan česen, malo popra ali čilija. 

 

VEGANSKI ZAVITEK S ČIZIJEM

Potrebujemo vlečeno testo in maso za nadev.

Nadev:

  • 260 g Vege & Dobro čizija
  • 200 g blitve, kodrastega ohrovta ali špinače, kar pač imamo
  • 100 g namaza iBi Pur


Priprava:

Poparimo blitvo, ohrovt ali špinaču in pustimo 30 minut.

Nato jo odcedimo ter na tanko narežemo.

Čizi na drobno zdrobimo z vilicami.

Narezano zelenjavo rahlo posolimo, dodamo zdrobljen čizi ter iBi Pur namaz, razredčen z dvema žlicama vode.

Po razvlečenem testu pokapljamo malo olja, porazdelimo nadev po polovici testa in zavijemo ter damo v vročo pečico. Pečemo 30 minut pri 180 stopinj Celzija.

 

Revija Osvoboditev živali, letnik 21, št. 46, str. 64-65.