VEGANSKI OREHOVO-FIGOV SLADOLED. 

Sestavine:  

  • 4 manjše banane, 
  • 200 g suhih fig, 
  • 100 g orehov, 
  • 3 jedilne žlice javorjevega sirupa, 
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta. 

Priprava:

  1. Banane večer pred pripravo sladoleda narežemo na kolobarje in zamrznemo čez noč.
  2. Suhe fige namočimo v vodi čez noč. Lahko pa jih na dan priprave sladoleda prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 30 minut.
  3. Orehe nasekljamo in na hitro prepražimo v ponvi brez maščobe, da zadišijo.
  4. Pretresemo jih v posodo in prelijemo z javorjevim sirupom. Počakamo, da se ohladi.
  5. Namočene fige zmiksamo v kuhinjskem robotu ali drugem primernem kuhinjskem aparatu.
  6. Dodamo zamrznjene banane in ponovno zmiksamo.
  7. V nastalo maso stresemo polovico orehov ter zmiksamo.
  8. Nato dodamo še drugo polovico orehov in vanilijev ekstrakt ter rahlo premešamo z žlico.
  9. Prelijemo v posodo za zamrzovanje in postavimo v zamrzovalnik za najmanj 6 ur.


VEGANSKI PISTACIJEV SLADOLED.  

Sestavine:

  • 100 g oluščenih, praženih, nesoljenih pistacij + nekaj pistacij za posip, 
  • 250 ml mandljevega mleka, 
  • 200 ml ovsene ali druge rastlinske tekoče smetane, 
  • 150 ml javorjevega sirupa, 
  • po želji veganske čokoladne mrvice.

Priprava: 

  1. Vse sestavine stresemo v kuhinjski robot ali drug primeren kuhinjski aparat in zmiksamo.
  2. Maso prelijemo v posodico za zamrzovanje in postavimo v zamrzovalnik za več ur, da se malo strdi.
  3. Rahlo zamrznjen sladoled vzamemo iz zamrzovalnika, ga narežemo na kose in ponovno zmiksamo.
  4. Pretresemo nazaj v posodico za zamrzovanje in položimo nazaj v zamrzovalnik, da se strdi.
  5. Sesekljamo nekaj pistacij in jih posujemo po sladoledu, preden ga postrežemo. Po želji ga lahko okrasimo tudi s čokoladnimi mrvicami. 


Lahko pripravimo oba sladoleda in ju serviramo skupaj.

Revija Osvoboditev živali, letnik 22, št. 47, str. 64.