VEGANSKI OREHOVO-FIGOV SLADOLED.
Sestavine:
- 4 manjše banane,
- 200 g suhih fig,
- 100 g orehov,
- 3 jedilne žlice javorjevega sirupa,
- 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta.
Priprava:
- Banane večer pred pripravo sladoleda narežemo na kolobarje in zamrznemo čez noč.
- Suhe fige namočimo v vodi čez noč. Lahko pa jih na dan priprave sladoleda prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 30 minut.
- Orehe nasekljamo in na hitro prepražimo v ponvi brez maščobe, da zadišijo.
- Pretresemo jih v posodo in prelijemo z javorjevim sirupom. Počakamo, da se ohladi.
- Namočene fige zmiksamo v kuhinjskem robotu ali drugem primernem kuhinjskem aparatu.
- Dodamo zamrznjene banane in ponovno zmiksamo.
- V nastalo maso stresemo polovico orehov ter zmiksamo.
- Nato dodamo še drugo polovico orehov in vanilijev ekstrakt ter rahlo premešamo z žlico.
- Prelijemo v posodo za zamrzovanje in postavimo v zamrzovalnik za najmanj 6 ur.
VEGANSKI PISTACIJEV SLADOLED.
Sestavine:
- 100 g oluščenih, praženih, nesoljenih pistacij + nekaj pistacij za posip,
- 250 ml mandljevega mleka,
- 200 ml ovsene ali druge rastlinske tekoče smetane,
- 150 ml javorjevega sirupa,
- po želji veganske čokoladne mrvice.
Priprava:
- Vse sestavine stresemo v kuhinjski robot ali drug primeren kuhinjski aparat in zmiksamo.
- Maso prelijemo v posodico za zamrzovanje in postavimo v zamrzovalnik za več ur, da se malo strdi.
- Rahlo zamrznjen sladoled vzamemo iz zamrzovalnika, ga narežemo na kose in ponovno zmiksamo.
- Pretresemo nazaj v posodico za zamrzovanje in položimo nazaj v zamrzovalnik, da se strdi.
- Sesekljamo nekaj pistacij in jih posujemo po sladoledu, preden ga postrežemo. Po želji ga lahko okrasimo tudi s čokoladnimi mrvicami.
Lahko pripravimo oba sladoleda in ju serviramo skupaj.
Revija Osvoboditev živali, letnik 22, št. 47, str. 64.