VEGI BURGER: za 8 oseb
Čas priprave: 55 minut

Sestavine: 

  • 3 žlice mletih lanenih semen
  • 400 g rdečega ali črnega fižola
  • 1 skodelica nastrganega korenčka
  • 1/3 skodelice nasekljanega peteršilja
  • 2 velika stroka česna
  • ½ skodelice drobno nasekljane rdeče čebule
  • ½ skodelice sončničnih semen
  • 175 ml zmletih ovsenih kosmičev
  • 125 ml pirinih krušnih drobtin
  • ½ žlice ekstra deviškega oljčnega olja
  • 1-2 žlici tamari omake
  • 1 žlička čilija v prahu
  • 1 žlička suhega origana
  • 1 žlička mlete kumine
  • sol, poper

Recept:

Pečico segrejemo na 180 stopinj in obložimo pekač s papirjem za peko.

V skodelici zmešamo lan in 1/3 skodelice tople vode. Pustimo, da se lan napije vode in se zgosti, približno 5-10 minut.

V veliki skledi pretlačimo fižol, da dobimo pasto z nekaj celimi fižolčki za teksturo. Vmešamo preostale sestavine, vključno z zgoščenim lanom, in dodamo začimbe. Z mokrimi rokami nato
oblikujemo pogačice, testo stisnemo in zgladimo na obeh straneh, saj nam to olajša peko.

Pečemo v pečici pri 180 stopinjah 15 minut. Nato obrnemo in postopek ponovimo. Če pečemo na žaru, najprej predpečemo pleskavice v pečici na 180 stopinjah 15 minut. Nato pa jih položimo na razgret žar, da se rahlo zapečejo.


Avtorica: Nika Arsovski
Revija Osvoboditev živali, letnik 15, št. 35, str. 45.