VEGI BURGER: za 8 oseb.
Čas priprave: 55 minut.
Sestavine:
- 3 žlice mletih lanenih semen,
- 400 g rdečega ali črnega fižola,
- 1 skodelica nastrganega korenčka,
- 1/3 skodelice nasekljanega peteršilja,
- 2 velika stroka česna,
- ½ skodelice drobno nasekljane rdeče čebule,
- ½ skodelice sončničnih semen,
- 175 ml zmletih ovsenih kosmičev,
- 125 ml pirinih krušnih drobtin,
- ½ žlice ekstra deviškega oljčnega olja,
- 1-2 žlici tamari omake,
- 1 žlička čilija v prahu,
- 1 žlička suhega origana,
- 1 žlička mlete kumine,
- sol, poper.
Recept:
Pečico segrejemo na 180 stopinj in obložimo pekač s papirjem za peko.
V skodelici zmešamo lan in 1/3 skodelice tople vode. Pustimo, da se lan napije vode in se zgosti, približno 5-10 minut.
V veliki skledi pretlačimo fižol, da dobimo pasto z nekaj celimi fižolčki za teksturo. Vmešamo preostale sestavine, vključno z zgoščenim lanom, in dodamo začimbe. Z mokrimi rokami nato
oblikujemo pogačice, testo stisnemo in zgladimo na obeh straneh, saj nam to olajša peko.
Pečemo v pečici pri 180 stopinjah 15 minut. Nato obrnemo in postopek ponovimo. Če pečemo na žaru, najprej predpečemo pleskavice v pečici na 180 stopinjah 15 minut. Nato pa jih položimo na razgret žar, da se rahlo zapečejo.
Avtorica: Nika Arsovski
Revija Osvoboditev živali, letnik 15, št. 35, str. 45.