VEGI BURGER: za 8 oseb. 
Čas priprave: 55 minut. 

Sestavine: 

  • 3 žlice mletih lanenih semen, 
  • 400 g rdečega ali črnega fižola, 
  • 1 skodelica nastrganega korenčka, 
  • 1/3 skodelice nasekljanega peteršilja, 
  • 2 velika stroka česna, 
  • ½ skodelice drobno nasekljane rdeče čebule, 
  • ½ skodelice sončničnih semen, 
  • 175 ml zmletih ovsenih kosmičev, 
  • 125 ml pirinih krušnih drobtin, 
  • ½ žlice ekstra deviškega oljčnega olja, 
  • 1-2 žlici tamari omake, 
  • 1 žlička čilija v prahu, 
  • 1 žlička suhega origana, 
  • 1 žlička mlete kumine, 
  • sol, poper. 

Recept: 

Pečico segrejemo na 180 stopinj in obložimo pekač s papirjem za peko.

V skodelici zmešamo lan in 1/3 skodelice tople vode. Pustimo, da se lan napije vode in se zgosti, približno 5-10 minut.

V veliki skledi pretlačimo fižol, da dobimo pasto z nekaj celimi fižolčki za teksturo. Vmešamo preostale sestavine, vključno z zgoščenim lanom, in dodamo začimbe. Z mokrimi rokami nato
oblikujemo pogačice, testo stisnemo in zgladimo na obeh straneh, saj nam to olajša peko.

Pečemo v pečici pri 180 stopinjah 15 minut. Nato obrnemo in postopek ponovimo. Če pečemo na žaru, najprej predpečemo pleskavice v pečici na 180 stopinjah 15 minut. Nato pa jih položimo na razgret žar, da se rahlo zapečejo.


Avtorica: Nika Arsovski
Revija Osvoboditev živali, letnik 15, št. 35, str. 45.