SESTAVINE:
• olje
• 200 g dimljenega tofuja
• 1 kg svežega zelja
• 3 čebule
• 2 stroka česna
• 3 lovorovi listi
• 1 čž majarona
• ¼ čž popra
• ½ kumine v zrnu
• 3 jž sladke paprike
• 3 jž paradižnikovega koncentrata
• 1 ½ čž soli
• 600 ml vode

Nasekljano čebulo prepražimo na olju. Primešamo na male kockice narezan tofu in še na hitro malo prepražimo.

Zelje operemo in narežemo na širše trakce oz. na pravokotnike. Da izgubi grenkobo in vonj, ga lahko na hitro zblanširamo (za minuto ga potopimo v vrelo vodo, nato odcedimo).

Narezano zelje dodamo k prepraženi čebuli in tofuju ter začinimo s sesekljanim česnom, lovorom in kumino. Malo posolimo. Prilijemo vodo in dušimo približno 30 minut, da se zelje zmehča. V malo vode raztopimo sladko papriko in jo skupaj s paradižnikovim koncentratom dodamo v zelje.

Metuljčke skuhamo v slani vodi in jih odcejene primešamo k zelju.

K zeljnim metuljčkom se lepo poda solata iz vložene ali sveže rdeče pese.

 

Recept je prispevala Fridina kuharica Anja Popovič.

Revija Osvoboditev živali, letnik 13, št. 31, str. 57.