Tokrat se navezujem na tematiko starodavnih žit in na to, kako lahko pridelava starodavnega klasja in žita doprinese k zdravju ljudi, ne da bi s tem škodovali živalim ali planetu. Ne le to, s tem Zemlji pokažemo, da smo skupaj z njo in ji tako pomagamo ohranjati njeno frekvenco.

STARODAVNA ŽITA imajo drugačne lastnosti od sodobnih (modernih), ki so spremenjena s sevanjem (to so komercialne moke, testenine …), saj starodavna žita niso bila gensko spremenjena. Žal dandanes ne obstaja več veliko naravnih oziroma gensko nespremenjenih žit. V nekaterih državah so starodavna žita le sanje.

V zgodnjih sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je ENEA (italijanska jedrska agencija) sorte pšenice izpostavila obsevanju z radioaktivnimi kobaltovimi žarki (žarki gama), da bi s tem ustvarili krajše zrno - torej hitrejše in lažje za obdelavo za velike stroje (za proizvajanje večjih količin, za več dobička v kratkem času), s številnejšimi in večjimi zrni. Seveda tudi z večjim vnosom GLUTENA na zrno in s povečano močjo glutena (glutenska mreža), tako da bi bila predelava moke lažja in hitrejša. To je povzročilo porast herbicidov in pesticidov, saj je zaradi tega rastlina precej nižja in bolj podvržena napadom rastlinskih in živalskih zajedavcev, hkrati pa je manipulacija povzročila tudi številne bolezni ali intolerance, ki so pred tem obstajale zelo redko.

Ena največjih PREDNOSTI starodavnih žit je ravno njihov gluten, ki ni agresiven in je veliko manj elastičen in veliko šibkejši: zaradi tega so izdelki zelo enostavno prebavljivi. Poleg tega imajo visoko vsebnost vitaminov in mineralov ter zmanjšujejo intolerance in črevesna vnetja.

V praksi velika elastičnost moke (gensko spremenjena žita = elastična žita), ki jo dajeta povečana količina in moč glutenske mrežice, povzroča težave črevesnim resicam, ki ne morejo dobro odstraniti te lepljive spojine, kar povzroča črevesno disbiozo, intoleranco na hrano in/ali CELIAKIJO (predstavljamo si lahko, kakšen učinek bi imel žvečilni gumi, prilepljen na lase).

Kar zadeva okolje, pa gre pri gensko spremenjenih žitih za znatno ONESNAŽEVANJE, večjo količino vode za namakanje in siromašenje tal, s čimer se povečuje suhost tal, ki jo povzroča prav pomanjkanje naravnih hranil, kar je za nekatere vrste tal pogosto nepopravljivo.

MACCARÓ je blagovna znamka z misijo in poslanstvom spodbujanja zdrave prehrane ter naravnega, trajnostnega in ekološkega kmetijstva, biotske raznovrstnosti in okoljske trajnosti za varovanje okolja in živali.

Uporablja se le STARODAVNA SICILIJANSKA ŽITA, ki so bila vedno opredeljena kot najboljša žita na svetu, natančneje sorta RUSSELLO, ki je starodavno avtohtono sicilijansko žito. Obstajajo dokazi, ki pravijo, da so bila že v času rimskega imperija najbolj uporabljena ravno sicilijanska žita, tako da si je Sicilija prislužila ime "žitnica rimskega imperija".

Proizvodna veriga ostaja v celoti v obdelovalnem območju, skladiščenje poteka v silosih, vkopanih v kamen, da se prepreči nastajanje gliv in plesni. Mletje poteka pri nizki hitrosti in temperaturi, s kamnitimi valji, da ne odstranjuje hranil iz pšenice. Predvsem pa ohranja vitamin E v pšeničnih kalčkih, ki je prva stvar, ki manjka pri mletju z valji pri visoki hitrosti in visoki temperaturi. Testo je narejeno samo z ustekleničeno vodo z nizko vsebnostjo mineralov, da se ohrani vse naravne in hranilne lastnosti vode. Reže in oblikuje se ga z nastavki iz brona, zaradi česar testenine ostanejo bolj nagubane in bolje vpijejo različne začimbe in omake.

Sušenje je počasno (od 24 do 72 ur) in pri nizki temperaturi, zato ne nastajajo zdravju toksične molekule, hkrati pa se hranilne snovi ne izgubijo, kar se zgodi pri hitrem sušenju, torej pri visokih temperaturah. Ta popolnoma naraven in starodaven postopek daje pridelkom (testeninam) dober, edinstven in nezamenljiv okus in seveda prinese zdravje k mizi.

Pri pridelavi se uporablja BIODIVERZITETA ali POLIKULTURA, torej več kultur v isti zemlji, da se je ne osiromaši in ostane vedno rodovitna in polna svojih naravnih hranil, s čimer se izogne suši, ki bi nastala. Veliko se prihrani pri porabi vode za namakanje, v nekaterih primerih se je porabi tudi 80 % manj. Uporaba pesticidov, četudi naravnih, ni potrebna, saj ima starodavna pšenica visoko klasje, od 150 do 180 cm, zato sonce ne prodre v zemljo in tako ne pride do nastajanja rastlinskih zajedavcev. Poleg tega je zelo močna rastlina, ki že po svoji naravi obvlada premagovanje katerega koli živalskega parazita.

Poznamo še eno posebno in pomembno žito, in sicer starodavno žito PERCIASACCHI. Bogato je z vlakninami in idealno za uravnavanje črevesnih funkcij. Ima zelo starodaven izvor. Našli so ga tudi v egipčanskih grobnicah iz obdobja faraonov. Ime je dobilo po svoji podolgovati in koničasti obliki, ki je pravzaprav prebodla vrečke, v katerih je bilo žito shranjeno, zato je v sicilijanskem narečju dobilo ime Perciasacchi (forasacchi).

A zgodba o tem zrnu se tukaj ne konča, saj je ob koncu druge svetovne vojne ameriški letalec, ki ga je navdušila nenavadna oblika tega zrna, vzel nekaj zrn s seboj in jih odnesel v Ameriko. Tam jih je izpostavil radioaktivnemu obsevanju. Ko je bilo gensko spremenjeno, je dobilo ime KAMUT in tako je registriral blagovno znamko. To je pomenilo, da se je v naslednjih letih, odkar se je kamut veliko tržil, mislilo, da gre za vrsto pšenice, v resnici pa gre za blagovno znamko gensko spremenjene pšenice, ki ni zdrava.

Za nas, naše zdravje, živali in naš dom – Zemljo bi bilo ključnega pomena, da se razširi informacija o pomembnosti pridelovanja in uporabe starodavnih žit, in ne gensko spremenjenih. Ko jemo gensko spremenjene izdelke, škodujemo sebi, poleg tega pa podpiramo proizvajalce, ki škodujejo planetu in živalim.

Prišel je čas, da poskrbimo zase, za živali in za naš planet, tudi preko načina pridelave in uporabe hrane.

Besedilo: Lea Šemec
Revija Osvoboditev živali, letnik 22, št. 47, str. 46-47.