Okrepimo prehrano z jedmi iz ječmena (nadaljevanje) 
JEŠPRENJEVA POLETNA SOLATA
Sestavine: ješprenj (2 dl kozarec), kuhano zrnje mladega graha, boba ali fižola (1 dl kozarec), 10 mini paradižnikov, 10 malih kroglic mocarele, šopek svežega drobnjaka, 1 limona, 1 žlica oljčnega olja, sol in poper po okusu.
Priprava: Ješprenj skuhamo, ga odcedimo in pustimo, da se ohladi. Mini paradižnike in mocareline kroglice prepolovimo. Ohlajen ješprenj, mladi grah, bob ali fižol, paradižnik in mocarelo premešamo, dodamo sesekljan drobnjak, prelijemo s sokom limone, dodamo olivno olje, sol in poper ter vse skupaj premešamo.
Solato postrežemo v steklenih kozarcih ali posodicah za solato. Paradižnike lahko po želji nadomestimo s svežo papriko, bučkami ali pa dodamo kuhane testenine (polžke, peresnike), da bo bogastvo okusov in hranil še večje.

NADEV IZ JEŠPRENJA ZA PAPRIKE, BUČKE IN PARADIŽNIKE
Sestavine: ješprenj (2 dl kozarec), voda (3 x 2 dl kozarec), ovseni kosmiči (1 dl kozarec), 1 mala čebula, 1 strok česna, 1 čajna žlica bazilike, 1 čajna žlička sladke paprike, 1 čajna žlička zeliščne soli, veganski riban sir (ena vrečka, 50 do 100 g).
Priprava: Ješprenj na pol skuhamo, ohlajenemu dodamo ovsene kosmiče, drobno sesekljano čebulo in česen, zelišča in sol. Premešamo in z nadevom napolnimo 4 izbrane vrste zelenjave, število je odvisno od velikosti zelenjave, ali pa nadev zavijemo v list kapusnice (zelja ali ohrovta). Naložimo v pekač, zalijemo s preostalo maso in vodo do polovice. Pečemo v pečici pri 200 °C 20 do 30 minut. Na koncu potresemo z ribanim sirom.

BREZMESNI RIČET PO RECEPTU ANAMARIJE AČKO HROVAT
Sestavine: ješprenj (2 dl kozarec), voda (3 x 2 dl kozarec), 3 srednje veliki korenčki (2 rdeča in 1 rumen), 3 srednje debeli krompirji, 2 manjši čebuli, 4 stroki česna, 1 korenina peteršilja, 1 manjša koleraba, lovorjev list, zrnje črnega popra, sol in različna zelišča. Za polnovreden obrok dodamo decilitrski kozarec kuhanega zrnja fižola slovenske sorte, na primer ‘Semenarna 22’ ali savinjski sivček.
Priprava: Čebulo sesekljamo in popražimo na vodi. Operemo ješprenj, ga stresemo v lonec k praženi čebuli in dolijemo vodo do pokritja. Operemo in olupimo korenje, krompir in kolerabo ter zrežemo na majhne koščke, ki jih stresemo v lonec z ješprenjem. Dodamo korenino peteršilja, na drobno sesekljan česen, lovorjev list ter nekaj zrnc črnega popra in zalijemo z vodo. Kuhamo na zmernem ognju približno eno uro in proti koncu kuhanja po okusu solimo ter dodamo zelišča v prahu. Če smo se odločili, da bo v ričetu fižol, ga pripravimo po standardnem postopku namakanja suhega zrnja in s kuhanjem skupaj z ješprenjem. Če imamo že kuhanega ali ga vzamemo iz pločevinke, ga dodamo deset minut pred koncem kuhanja.

JEČMENOVI HLEBČKI IZ ZMESNE MOKE
Sestavine: pšenična moka (3 x 2 dl kozarec), ržena moka (2 dl kozarec), ječmenova moka (3 x 2 dl kozarec; če je ne najdemo v trgovini, zmeljemo ješprenj z mlinčkom za jedrca sadnih lupinarjev), četrtinka zavitka (45 g) kvasa, 5 dl mlačne vode, 1 žlica sladkorja, 1 čajna žlička celega, stolčenega ali zmletega semena lana ali kumine ali janeža po okusu, ščepec soli.
Priprava: Pšenično, rženo in ječmenovo moko presejemo v skledo, dodamo sol in kvas iz kozarca; v 1 dl mlačne vode
damo kvas in sladkor ter pustimo, da malo vzhaja. Med mešanjem dodajamo preostalo mlačno vodo ter žličko na primer stolčenega janeža. Oblikujemo testo, ki ga dobro pregnetemo, da postane gladko. Naredimo hlebec, ga pokrijemo in pustimo 20 minut. Vzhajani hlebec razdelimo na manjše hlebčke, pomokamo in ponovno pustimo, da vzhaja. Hlebčke položimo na pomaščen pekač, jih po vrhu dvakrat zarežemo, poškropimo z mlačno vodo in damo v vročo pečico. Pečemo jih na 180 oC približno eno uro.
Pri sestavinah lahko izločite rženo moko in jo nadomestite z enako količino pšenične. Tudi z dodatki semen se lahko poigrate, a ne mešajte preveč okusov. Z ječmenovim kruhom se bodo ujemali namazi iz stročnic: grahov, čičerikin, lečin, fižolov ali sojin.

KAJ PRAVI LJUDSKO ZDRAVILSTVO O ZUNANJI UPORABI JEČMENA?
Za zunanjo uporabo ječmena so v zeliščarskih knjigah priporočila za tople obkladke iz kuhanega ječmenovega zrnja ali moke, ki jih zavijemo v bombažno ali laneno tkanino in položimo na obolelo mesto, kjer zmanjšujejo otekline, blažijo bolečine zaradi krčnih žil in krepijo vezivna tkiva. Iz kalčkov pridobljeno olje je vir kakovostnih maščob za domačo izdelavo krem in mazil, najdemo ga tudi v izdelkih kozmetične in farmacevtske industrije.

KLASJE JEČMENA JE LEP OKRAS
Klasje divjih vrst in kulturnih zvrsti ječmena je zaradi videza resastih klasov zanimivo v suhih šopkih, le paziti moramo, da ga naberemo v času cvetenja oziroma v mlečni zrelosti, ko v zrnju še ni naložen škrob, v katerem bi se lahko zaredili molji. Ob poteh in med travo pogosto opazimo samonikel mišji ječmen (Hordeum murinum L.). Lep je tudi sprehod ob ječmenovi njivi. Ne le pšenične, tudi ječmenove njive z zorečim klasjem so upodobljene na platnih znanih slikarjev. Klase lahko narišemo tudi sami na risalni list, mogoče pa o valovitem ječmenovem polju napišemo esej z resnično ali domišljijsko vsebino.

Avtorica: doc. dr. Darja Kocjan Ačko, Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za agronomijo
Naslovna fotografija: Eva Bronzini
Revija Osvoboditev živali, letnik 23, št. 49, str. 48-49.