Kmetije:

Vege & Dobro, 
MIR Grünt, 
Ekološka kmetija Milan Mikolavčič, 
Oaza svetlobe, 
Posest Borovnica, 
Eko kmetija Sen, 
Ekološka kmetija Ajda,
... 


Podjetja:

Vege & Dobro, 
Grashka, 
Ekovek, 
Biofamily24, 
Vegansko.si, 
Biotopic, 
Zelena Japka, 
Super hrana, 
Veg4Family, 
Vila Natura, 
Drobtinka, 
Lebe Gesund,
...

Naravi in živalim prijazne kmetije so pogosto ekološko certificirane in pridelujejo zelenjavo, sadje, žita, oreščke, semenke, gobe,… Zraven tega, da uporabljajo le snovi naravnega porekla, so prav tako brez živinoreje in ne uporabljajo sestavin rejnih živali v pridelavi rastlin na poljih. Ne uporabljajo npr. gnoja rejnih živali, klavničnih odpadkov, ne uporabljajo raznih preparatov, dodatkov iz sestavin živali ali drugih tovrstnih pripomočkov. Na kmetijah lahko živijo rešene živali pred zakolom ali usmrtitvijo, za katere se čimbolj ustrezno skrbi brez izkoriščanja. Poleg pridelovanja hrane za ljudi, nekatere kmetije po svojih zmožnostih skrbijo tudi za boljši položaj prostoživečih živali na poljih, v gozdovih, pomagajo pri delovnih akcijah za naravo in živali, donirajo pridelke zavetiščem za živali itd. Na seznamu bi radi promovirali tudi takšne rastlinsko usmerjene kmetije, ki nimajo ekološkega certifikata, vendar kljub temu pridelujejo sonaravno, brez kemično-sintetičnih sredstev oz. upoštevajo zahteve in prepovedi, ki so določena v certificiranem ekološkem kmetovanju.

Naravi in živalim prijazna podjetja so prav tako praviloma ekološko certificirana (pomeni, da ravnajo le z izdelki, proizvedenimi v skladu s certif. ekološko pridelavo in predelavo) ali pa v svojo ponudbo vključujejo ekološke izdelke in nimajo ekološkega certifikata. Naravi in živalim prijazna podjetja ravnajo samo z izdelki, ki niso živalskega izvora. V nadaljevanju so podrobneje predstavljene naravi in živalim prijazne kmetije v Sloveniji.

Kmetija Vege & Dobro s proizvodnjo in trgovinoNaslov: 
Ostrožno pri Ponikvi 26, 3232 Ponikva

Kontakt:
Stanko Valpatič, 031 499 756, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Proizvodnja in trgovina Vege&Dobro, www.vege-dobro.com, 031 536 275, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Ponudba pridelkov s kmetije:
Česen, hokaido buče, bučke, koruza (sladka), paradižnik, paprika, čebula, rdeča pesa, korenje, repa, druga zelenjava in povrtnine, koruzni zdrob, koruzna moka.

Možnost nakupa na kmetiji vsako soboto med 9. in 12. uro. Izdelki Vege & Dobro na kmetiji z 12 % popustom.

Aktivnosti za prostoživeče živali in naravo:
Nameščanje biotopov – benjesove drevesne in grmičaste žive meje, zajetja z vodo, skalnjaki, travniki cvetlic. Počivnje polj vsako 3 leto. Skrb za ptice, polnjenje hranilnic skozi celo leto, nastavljanje pitnikov z vodo, urejanje domovanj, ptičjih valilnic. Skrb za srne in druge prostoživeče živali, nastavljanje koruze, nameščanje iglujev-zajetij za živali pred neugodnim vremenom. Organizacija in gostitev srečanj mladih z aktivnostmi za naravo in živali. Na kmetiji lahko dobite revijo in druge izdane tiskovine Društva za osvoboditev živali in njihove pravice.

 

MIR Grünt – Eko etična pridelava hraneNaslov:
Mota 25, 9240 Ljutomer

Kontakt:
Milan Rus, 041 914 247 (pošlji SMS)
www.mirgrunt.si, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Ponudba:
Kaše: ajdova, prosena
Moke: ajdova, prosena, pšenična polnozr., pšenična polbela, pirina polnozr, pirina polbela, koruzna, ržena polnozrnata, konopljina, bučna (slana)
Zdrobi: pšenični, pirin, koruzni
Zrnje: soja, pšenica, koruza, rž, pira, ajda neolušč., proso neolušč., sončnice neolušč., oljna ogrščica, riček, lan, konoplja, bučnice
Olja: ogrščica – repično olje (hladno stiskano), ogrščica – repično olje (vroče stiskano), sončnično olje (hladno stiskano), laneno olje (hladno stiskano), ričkovo – totrovo olje (hl. stiskano), konopljino olje (hl. stiskano), bučno olje (vroče stiskano), solatno olje (ogrščica in bučno)

Aktivnosti za prostoživeče živali in naravo:
”Ker se zavedamo, da na svetu nismo sami, smo tudi donatorji in aktivisti. Vsa zatočišča za živali imajo pri nas stalno odprta vrata. Dobijo ogromne količine podarjene hrane za živali, seveda pa ne pozabimo niti na ljudi. Spomladi nosimo žabe čez cesto, pomagamo na delovnih akcijah, hodimo na shode in proteste. Smo glas vseh, ki so utišani” pravijo.

 

Ekološka kmetija Milan MikolavčičNaslov:
Cesta 4. julija 122, 8270 Krško

Kontakt:
Milan Mikolavčič, 041 890 242

Ponudba (v sezoni):
Različna sezonska zelenjava.

Prodajne poti:
Na naslovu kmetije, na ekološki tržnici Videm Krško, Kolodvorska ulica 1, vsako soboto med 8. in 12. uro.

Aktivnosti za prostoživeče živali in naravo:
Počivanje pridelovalnih površin vsako 3 leto. Skrb za ptice, polnjenje hranilnic skozi celo leto. Pomoč na drugih živalim in naravi prijaznim kmetijah.

 

Oaza svetlobeNaslov:
Radgonska cesta 2, 2235 Sveta Trojica v Slovenskih goricah

Kontakt:
041 818 529, 041 719 720, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., www.hemplight.net

Ponudba:
Konoplja (vršički), izdelki Hemplight konopljin sok, čaj, prah, olje cbd-a + vitamini, cbd-a kapsule, energijske kapsule

 

Posest Borovnica

Rastlinsko usmerjena sonaravna samooskrbna kmetija v ustanavljanju.

Naslov:
Jablaniške Laze 5, Šmartno pri Litiji

Kontakt:
Robin Turk, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., 041 469 448

Ponudba:
eko-sibirske borovnice, eko-češnje

Aktivnosti za prostoživeče živali, naravo:
Izdelava čmrljnikov, pridelava koruze tudi za divje živali. 

 

Eko kmetija SenNaslov: 
Senčak 3a, 2258 Sveti Tomaž

Kontakt:
Mitja Senekovič, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., 031 222 876, fb: Eko kmetija Sen, Naša super hrana

Ponudba:
bio sadni sok aronije, jabolka, hruške, češnje, slive, orehi, asimine, breskve, dren, maline.

Aktivnosti za prostoživeče živali, naravo in drugi podatki:
Pravijo, da so prostoživeče živali pri njih svobodne, kobilice in druge žuželke. Ne škropijo z ničemer, tudi kar bi bilo dovoljeno v eko-kmetijstvu.

Vabljeni k prebiranju naših prispevkov na to temo:

Ali se vegani res lahko ponašamo s tem, da zaradi naše prehrane ne umirajo živali? 36. št. revije Osvoboditev živali, str. 41-44.

Ali je pomembno, na kakšen način je hrana pridelana?

Kemično monokulturno poljedelstvo in tovarne mesa – največja tehnološka napaka 20. stoletja, pogovor z Antonom Komatom, neodvisnim raziskovalcem na področju ekologije.


Druge zanimive povezave:


Živalim in naravi prijazno kmetijstvo, Vege & Dobro - blog

Ali je ekološka hrana draga?


Foto: Vladimir Krevs